Коксартроза (артроза на зглобовите на колкот): симптоми и третман

Артроза на зглобот на колкот или коксартроза е хронична болест на зглобовите која е придружена со прогресивно уништување на зглобната 'рскавица.

Со текот на времето, патолошкиот процес се шири кон зглобната капсула (со развој на капсулитис, периартроза), синовијалната мембрана (со развој на синовитис), коските (остеоартритис), предизвикува воспаление на мускулите и лигаментите, мускулна атрофија, скратување на екстремитетот.

Коксартрозата е еднострана или билатерална, нејзиниот развој може да биде брз или бавен. Помеѓу сите хронични заболувања на зглобовите, зазема едно од водечките места по застапеност, особено на возраст над 40 години. Ова се должи на фактот дека зглобот на колкот има значително оптоварување поврзано со исправено држење и телесна тежина.

Тоа е важно!

Лековите за третман на коксартроза се симптоматски. НСАИЛ, хормонални лекови, хондропротектори може да ги намалат симптомите на болка, поврзаното воспаление и да го забават уништувањето на зглобната 'рскавица. Но, тие не влијаат на развојот на болеста, бидејќи не влијаат на нејзината причина. Затоа симптоматската терапија на артрозата на колкот често завршува со потреба од протетика.

За да се избегне најлошото сценарио и не само да се подобри квалитетот на животот, туку и да се спречат компликации, да се запре развојот на болеста и да се врати назад, неопходно е да се дејствува врз причината за коксартрозата.

За ова се користи сложена, немедицинска терапија со помош на методи на ориентален рефлекс, фито- и физиотерапија, што дава позитивни резултати во повеќе од 90% од случаите на коксартроза од 1-2 степени. Со коксартроза од 3 степен, можно е да се олесни состојбата, да се подобри квалитетот на животот, да се забави развојот на болеста, освен во случаи кога е индицирана хируршка операција.

здрав и зафатен зглоб на колкот со артроза

Причини

Зглобот на колкот е најголемата артикулација на телото, формирана од ацетабулумот на илиум и главата на бедрената коска.

За време на движењето, феморалната глава делува како шарка. Хијалинската 'рскавица што ги покрива артикуларните површини и синовијалното подмачкување обезбедуваат слободно лизгање.

Ако нема доволно синовијална течност и/или нејзините својства се менуваат, тоа предизвикува триење во зглобот. Како резултат на тоа, хијалинската 'рскавица дехидрира, се истроши и пука. Од него може да излезат фрагменти, формирајќи „глувци" во артикуларната празнина.

Тоа е важно!

Артрозата на зглобот на колкот е дегенеративно-дистрофична болест. Ова укажува на неговата природа - дегенеративни промени во ткивата наспроти позадината на нивното гладување (дистрофија). Друга честа болест од оваа голема група е остеохондрозата на 'рбетот, која често ја придружува коксартрозата.

Суштината на болеста е дека процесот на обновување на хијалинската 'рскавица, поради една или друга причина, почнува да заостанува зад процесот на нејзино абење.

Причината за тоа може да биде, на пример, бавното производство на колаген во телото или негово недоволно снабдување со зглобот поради лошо снабдување со крв.

Провоцирачки фактор за артроза на зглобот на колкот е често зголемени или неправилни оптоварувања поради:

 • дебелина (прекумерна тежина).
 • напорна работа (кревање тежина)
 • спортови (особено скокање, трчање, кревање тегови),
 • сколиоза, лордоза на 'рбетот,
 • рамни стапала.

Во развојот на коксартрозата, наследниот фактор игра улога, но самата болест не е наследна. Можеме да зборуваме само за вродена предиспозиција за тоа.

Коксартрозата често се развива поради вродени анатомски аномалии - сублуксација, дисплазија на колкот.

Симптоми на коксартроза

Главните симптоми на артрозата на колкот се болка, вкочанетост, ограничен опсег на движења во зглобот, куцане.

Во рана фаза, болката се јавува спорадично, само при физички напор (на пример, при качување или спуштање по скали, сквотирање), по долга прошетка, стоење на нозе. Одење е придружено со крцкање, крцкање во зглобот.

Болка во зглобовите (артралгија) може да се појави и по долг престој во статична, непријатна положба. Таканаречените „почетни болки" се јавуваат по долготрајна неподвижност, на почетокот на движењата и обично исчезнуваат во рок од 30 минути додека ногата „чекорува".

Со додавање на воспаление на мускулно-скелетниот апарат, синовијалната мембрана, можни се симптоми како што се оток, црвенило во зглобната област. Во овој случај, болката станува постојана.

Коксартрозата, по правило, се развива бавно. Долго време, можен е асимптоматски развој на болеста. Во оваа фаза може да се појават симптоми како што се дебелина, хронични респираторни заболувања (хроничен бронхитис и сл. ), чести настинки.

Особеноста на ваквите болести е што откако се појавија, тие никогаш не поминуваат сами. Потребни се значителни напори за да се забави развојот на болеста, а уште повеќе да се запре и да се врати назад. Затоа, раната дијагноза на артрозата е од големо значење. Важно е да се започне со лекување на болеста кога ќе се појават првите симптоми. Колку повеќе време поминува од дијагнозата на коксартрозата до почетокот на нејзиното лекување, толку повеќе време и напор ќе бара и ќе се очекуваат помалку резултати од неа.

Болката во коксартроза може да биде локализирана или зрачна (до препоните, бутот, коленото, долниот дел на грбот, сакрумот, кокцигеумот).

 1. Симптоми на коксартроза стадиум 1. Со коксартроза од 1 степен, рентген покажува стеснување на зглобниот простор за помалку од 50%. Болката е со умерена природа, се јавува само со оптоварувања, движења и се смирува при мирување. Движењето во зглобот не е ограничено.
 2. Симптоми на коксартроза фаза 2. Коксартроза степен 2 значи стеснување на зглобниот простор за повеќе од 50%. Зглобот на колкот е деформиран, на сликата има видови на коскени израстоци (остеофити), кои се формираат за да ги компензираат оптоварувањата. Обемот на движењата се намалува, тие стануваат сè потешки. Болката е поинтензивна и продолжена, одењето се менува, се развива куцане.
 3. Симптоми на коксартроза фаза 3. Со коксартроза од 3 степен, болката не зависи од движењата, таа станува постојана. Зглобниот простор практично исчезнува (стеснување за повеќе од 70%). На рендгенот се гледаат „артикуларни глувци", обраснати остеофити, значителна деформација на коските. Движењата се остро ограничени, зглобот практично ја губи својата подвижност. Постои скратување на ногата против позадината на мускулната атрофија.

Во зависност од погодената област, коксартрозата може да биде локализирана или генерализирана, еднострана или билатерална.

Ако болеста се развие како независна патологија, таа се нарекува примарна, ако против позадината на повреда или основна болест (ендокрина, метаболна) - секундарна.

Во зависност од тежината на симптомите, се разликуваат олигосимптоматски и манифестирани (со живописна клиничка слика) форма на коксартроза, а според стапката на развој на болеста - брзо или бавно прогресивна.

Брзата прогресија на болеста значи појава на симптоми во првите четири години по почетокот на развојот, бавно - по пет години асимптоматски тек.

Дијагноза на артроза на колкот

При дијагностицирање на коксартроза, лекарот мора да ја разликува од болести со слични симптоми, пред сè, од синовитис, кокситис (воспаление на зглобот на колкот), како и од лумбосакрална остеохондроза.

На првичното закажување, лекарот го прашува пациентот за симптомите, времетраењето на нивното појавување, околностите под кои болката се интензивира. Следно, тој ја проучува историјата за да ја утврди примарната или секундарната природа на патологијата, обрнувајќи внимание на истовремените болести.

За време на надворешен преглед, лекарот го проценува опсегот на движење во зглобот, мобилноста, мускулниот тонус, ја споредува должината на нозете.

После тоа, се врши хардверска дијагностика (Х-зраци, МРИ, ултразвук):

 1. Х-зраци. Ја покажува големината на заедничкиот простор, чие стеснување може да се користи за да се суди за степенот на уништување на хијалинската 'рскавица и стадиумот на болеста. Исто така на рендгенот може да се видат коскени деформитети, остеофити, „глувци за зглобови".
 2. Магнетна резонанца. Обезбедува подетални информации, ви овозможува да ја процените состојбата на ткивата на 'рскавицата, природата и степенот на нивното уништување, да ги испитате лигаментите, заемите на крв, синовијалната мембрана, зглобната капсула. МНР се смета за поинформативно средство за дијагностицирање на артроза на колкот.
 3. Артроскопија. Ова е метод на визуелна инспекција на зглобот со помош на минијатурна видео камера (артроскоп), се однесува на минимално инвазивни дијагностички операции. Артроскопот се вметнува во заедничката празнина и ја пренесува сликата преку проводник од фиберглас до компјутерскиот монитор.

Третман на коксартроза

Третманот со лекови на артрозата на колкот се состои во ублажување на болката, намалување на воспалението. За таа цел се користат нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) на база на диклофенак, ибупрофен, пироксикам, кетопрофен и др. во форма на масти, инјекции или орално.

Со интензивна болка, можно е да се користи аналгетичка блокада (инјектирање на аналгетик во зглобот).

Со тешко воспаление кое не е запрено со НСАИЛ, се користат инјекции на хормонални лекови (кортикостероиди) во зглобот.

За да се олесни лизгањето во зглобот, да се зголеми обемот на синовијално подмачкување, се користат инјекции на хијалуронска киселина во заедничката празнина.

Може да се препишат вазодилататори за да се подобри циркулацијата на крвта.

За да се забави развојот на болеста, се пропишуваат хондропротектори кои содржат глукозамин, хондроитин.

Во доцната фаза на болеста, доколку не е возможен конзервативен третман, се врши хируршка операција, при што зглобот се заменува со ендопротеза (керамичка, титаниумска или пластика).

Третман во клиника

Како што покажува практиката, локалното влијание врз фокусот на болеста, без да се земат предвид односите во еден систем на телото, често е неефикасно. За да се запре развојот на болеста и да се започне со реставрација на зглобот, неопходно е да се елиминира причината зошто започнало уништувањето на хијалинската 'рскавица.

За да го направите ова, во специјализирана клиника се користи комплексна терапија насочена кон обновување на рамнотежата на базата на слуз, која е одговорна не само за подмачкување на зглобовите и стоечкото ткиво на 'рскавицата, туку и за метаболизмот, имунитетот и хормоналната регулација. Како резултат на тоа, коксартрозата се третира како посебна манифестација на нерамнотежа на оваа основа заедно со истовремени болести, вклучително и прекумерна тежина и други патологии.

Третманот се спроведува со сложени сесии, кои вклучуваат неколку методи на ориентален рефлекс, физиотерапија против позадината на хербалната медицина на тибетската медицина.

 1. Моксотерапија.Точното загревање со пури од пелин и конуси во пределот на зафатениот зглоб се комбинира со загревање на биоактивни точки на меридијаните на телото. Локалното влијание создава проток на крв, ја подобрува локалната циркулација на крвта, ја стимулира регенерацијата на хијалинската 'рскавица. Влијанието врз меридијаните на телото помага да се врати рамнотежата на базата на слуз како целина, да се елиминира основната причина за коксартроза. Постапката има моќен имуномодулаторно, антиинфламаторно дејство и се смета за едно од најдобрите средства за лекување на настинки наспроти позадината на нерамнотежа на слуз.
 2. Акупунктура.Постапката има антиинфламаторно дејство, го помага одливот на ексудат од заедничката празнина, ги активира процесите на метаболизмот, регенерацијата на ткивата и помага да се подобри циркулацијата на крвта. Акупунктурата на биоактивни точки на црниот дроб ја стимулира синтезата на колаген - градежен материјал на зглобната 'рскавица.
 3. Фитотерапија.Фитопрепаратите кои се користат за коксартроза ги забрзуваат метаболичките процеси, помагаат во зголемување на нивото на телесна топлина и ја подобруваат циркулацијата на крвта. Покрај тоа, тие имаат антиинфламаторно, имуномодулаторно и хондропротективно дејство.
 4. Акупресура.Влијанието на силниот притисок врз биоактивните точки на меридијаните на телото го подобрува ефектот на акупунктурата. Локалната масажа во областа на зафатениот зглоб ја подобрува локалната циркулација на крвта, го забрзува заздравувањето, обновувањето на зглобните и периартикуларните ткива.
 5. Хирудотерапија.Третманот со лековити пијавици го подобрува целокупниот терапевтски ефект - ја подобрува циркулацијата на крвта во зглобовите, има дополнително имуномодулаторно, антиинфламаторно дејство.

Од меките методи на лекување се користат корекција на исхрана и начин на живот, како и вежби за физиотерапија (терапија за вежбање).

Тоа е важно!

Оваа комбинација на локални и општи ефекти кај коксартрозата, по правило, покажува висока ефикасност. Времетраењето на сесијата за третман е 1 - 1, 5 часа. Текот на третманот вклучува 10 - 15 сесии, кои се спроведуваат секој втор ден. По неговото завршување, се прави контролна студија (МРИ или рендген) за да се проценат постигнатите резултати.

Компликации

Во втората фаза на дегенеративно-дистрофично заболување, обично се придружува воспалителен процес - воспаление на синовијалната мембрана, кеси (синовитис, бурзитис), тендовагинитис.

Во доцната фаза на болеста, се зголемува ризикот од патолошки фрактури на коските, дислокации на зглобовите, поместување на главата на бедрената коска и нејзино продирање во карличната област.

Поради скратувањето на ногата наспроти позадината на мускулната атрофија, карлицата е искривена и се развива лумбосакрална остеохондроза.

Најсериозната компликација на артрозата на колкот е асептичната некроза на феморалната глава.

Превенција

За спречување на артроза на колкот, треба да се избегнуваат фактори кои ја предизвикуваат болеста.

Добро средство за спречување на развојот на коксартроза е одење, пливање, игри на отворено. Во овој случај, треба да избегнувате кревање тегови, како и интензивни ударни оптоварувања на зглобовите при скокање, трчање. Важен дел од превенцијата на коксартроза е одржувањето на нормален индекс на телесна маса.

Најчесто поставувани прашања

Дали е можно да се излечи коксартрозата со домашни лекови?

Само-лекувањето на коксартрозата е опасно бидејќи влијае само на симптомите, а не на причината за болеста. Како резултат на тоа, дегенеративно-дистрофичниот процес продолжува да се развива, што доведува до губење на време и доцен почеток на третманот. Во оваа смисла, долготрајната употреба на нестероидни антиинфламаторни масти (НСАИЛ) е особено опасна. Затоплувачки малтери, топли облоги помагаат да се подобри локалната циркулација, но само тоа не е доволно за да се запре развојот на болеста. Неопходна е сложена примена на медицински процедури (моксотерапија, акупунктура и сл. ), за што е потребна квалификација на лекар.

Како да се јаде за да нема артроза?

За да се спречат ладни болести, вклучително и артроза на зглобовите, храната треба да биде загреана, топла, лесна - тоа се храна како риба, посна живина, јагнешко месо, морска храна, јајца, јаткасти плодови. Треба да избегнувате тестенини и пекарски производи направени од мека пченица, гриз, житарки од просо, мешунки, суров зеленчук, агруми, не злоупотребувајте млеко и млечни производи, шеќер, путер и други производи за ладење. Овие правила се корисни за почитување и за спречување на артроза и во нивно присуство.

Може ли да се излечи коксартрозата?

Како што покажува искуството, комплексната терапија дава позитивен ефект во повеќе од 80% од случаите на коксартроза, под услов да влијае на телото како целина во комбинација со локални процедури. Специфичните резултати зависат од стадиумот, степенот на болеста, возраста и другите индивидуални карактеристики. Со артроза од 1 - 2 степен, обично е можно да се запре развојот на болеста, да се започне со реставрација на зглобовите, во 3-та фаза - да се забави процесот, да се подобри квалитетот на животот.